Nazwa

ZDROWO JEMY, ZDROWO ROŚNIEMY

Jak wspomagać odporność u dzieci?
     Odporność u dzieci uwarunkowana jest wieloma czynnikami, do których należy m.in. styl życia, a w tym sposób odżywiania. Dobrze zbilansowana oraz prawidłowo skomponowana dieta dziecka ma na celu nie tylko dostarczenie odpowiedniej ilości substancji energetycznych i odżywczych, ale także wspomaganie odporności organizmu. Okres jesienno-zimowy jest okresem wzmożonej zachorowalności i obniżonej odporności organizmu, dlatego zwłaszcza teraz warto zwrócić szczególną uwagę na to, jak skomponować jadłospis dzieci i jakie produkty do niego włączyć, aby wzmocnić ich system immunologiczny.
     Prawidłowy stan układu odpornościowego zależy od zapewnienia wystarczającego pokrycia ilościowych i jakościowych potrzeb żywieniowych dziecka. Energia dostarczana wraz z pożywieniem ma ogromny wpływ na aktywność odpowiedzi immunologicznej. Jednak nie tylko niedobór, ale także nadmiar energii dostarczanej wraz z pożywieniem jest szkodliwy i powoduje ograniczenie zdolności organizmu do zwalczania zakażeń. Należy zatem pamiętać, aby jadłospis dziecka dostarczał mu odpowiedniej ilości energii.
Odpowiednia ilość energii dla dzieci:
- 1- 2 lata: 1000 kcal / dobę
- 2- 3 lata: 1200 kcal/ dobę
- 4- 6 lat: 1400 kcal/ dobę
Placówka powinna pokryć 75% całodziennego zapotrzebowania na energię, co oznacza, że dzieci w żłobku powinny otrzymać od 750- 900 kcal, natomiast dzieci w przedszkolu 1050 kcal.
Jakie produkty spożywcze wspomagają odporność dziecka?
Produkty o właściwościach  zwiększających odporność organizmu zaliczane są do żywności funkcjonalnej, tj. żywności, która, oprócz wartości odżywczych, daje także organizmowi korzyści zdrowotne. Zaliczamy do niej następujące produkty:

CZOSNEK, CEBULA – za stymulację odporności odpowiadają zawarte w nich substancje siarkowe, witaminy ( C, A, E, z grupy B ), składniki mineralne                 ( potas siarka, selen, wapń, magnez, żelazo) oraz olejki eteryczne. Czosnek, ze względu na zawartość allicyny, nazywany jest naturalnym antybiotykiem.

KAPUSTA KISZONA, OGÓREK KISZONY – produkty kiszone zawierają probiotyczne szczepy bakterii, tj. żywe mikroorganizmy, które zmieniają mikroflorę w jelicie gospodarza, wywierając korzystny wpływ na jego zdrowie.

MLECZNE PRODUKTY FERMENTOWANE - do grupy tej należą kefiry, jogurty, maślanki, zsiadłe mleko oraz mleko acydofilne. Podobnie jak kiszonki zawierają żywe kultury bakterii fermentacji mlekowej, określane mianem probiotyków. Regularne spożywanie mlecznych produktów fermentowanych zwiększa produkcję naturalnej substancji przeciwbakteryjnej i przeciwwirusowej.

MIÓD- charakteryzuje się właściwościami antybakteryjnymi i regenerującymi. W zależności od surowca, z którego powstał, zależą jego właściwości lecznicze. Miód lipowy zalecany jest przy chorobach górnych dróg oddechowych i kaszlu, miód rzepakowy w przypadku kataru i zapalenia gardła zaś miód spadziowy przy nieżytach gardła czy astmie.

RYBY MORSKIE, TRAN – produkty te wpływają na podniesienie biologicznej odporności organizmu dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych – NNKT. Kwasy te aktywizują system immunologiczny, zwłaszcza w okresie osłabienia organizmu.

MLEKO I MIĘSO PRZEŻUWACZY – zalicza się do nich mleko krowie, kozie owcze oraz wołowinę, cielęcinę i baraninę. Produkty te zawierają CLA- sprzężony kwas linolowy, który wpływa na układ immunologiczny poprzez zwiększenie odporności na wirusy. Kwas ten posiada właściwości przeciwnowotworowe i łagodzi reakcje alergiczne.

WARZYWA I OWOCE – dostarczają witamin oraz składników mineralnych. Najwięcej cennych składników zachowanych jest w świeżych, surowych warzywach i owocach.

PRZYPRAWY – ( imbir, kurkuma, pieprz, oregano, tymianek, rozmaryn, anyż, goździki, cynamon, gorczyca i inne ) – wiele przypraw ma silne właściwości przeciwzapalne. Warto je stosować zamiast soli czy mieszanek przyprawowych.  
100firm